De maximale explosiedruk, de maximale drukstijgsnelheid en de onderste explosiegrens worden bepaald in een gestandaardiseerd testapparaat met een volume van 20 liter. De maximale drukstijgsnelheid (dp/dt)max gemeten in de 20 liter-bol kan worden omgerekend naar andere volumes uit de Kst-waarde van het poeder via de kubische wet: (dp/dt)max . V1/3 = Kst
De maximale explosiedruk en de Kst-waarde beschrijven het explosiegedrag van een brandbaar stof/lucht mengsel in een gesloten systeem. De explosiegrenzen geven het bereik aan stofconcentraties aan, waarbinnen een explosie mogelijk is. In het algemeen wordt enkel de onderste explosiegrens bepaald.
Uit de opgemeten verbrandingsduur in de 20 liter-bol wordt een schatting gemaakt van de waarde van de minimale ontstekingsenergie.
Maximale explosiedruk
De meeste onderdelen van een procesinstallatie zijn niet bestand tegen de typische drukken, veroorzaakt door stofexplosies zonder drukontlasting. In principe kan een installatie versterkt worden, zodat zij niet meer zal begeven, maar meestal zijn hiervoor zo’n zware structuren vereist dat deze aanpak in het algemeen niet aan te raden is, zowel vanuit economisch standpunt, als wat betreft operatie en onderhoud van de installatie. Uitzonderingen zijn cilindrische buizen voor extractie van het stof, die drukvast kunnen gemaakt worden met aanvaardbare wanddiktes, en bepaalde types materieel dat reeds op zich zwaar is, zoals sommige molens.
Het gebeurt nochtans dat het concept van druk(stoot)vast ontwerpen wordt toegepast op een volledige procesinstallatie, b.v. indien de poeders zwaar toxisch zijn en daarom in geen enkele situatie kunnen toegelaten worden buiten de installatie. In zulke gevallen is het belangrijk de hoogste drukken te kennen die kunnen optreden, voor het geval er zich een stofexplosie zou voordoen in de installatie.
Maximale drukstijgsnelheid
De gebruikelijke procesinstallaties zijn normaal gesproken te zwak om bestand te zijn tegen de drukken die optreden bij opgesloten stofexplosies, zelfs indien deze zich niet volledig ontwikkelen. Bijgevolg is het primaire doel om een explosie te bestrijden nadat deze is geïnitieerd, de opbouw van vernietigende overdrukken tegen te gaan.
Welke techniek van bescherming er ook wordt toegepast, de heftigheid van de stofexplosie, i.e. de snelheid van warmteproductie in de ruimte, waar de explosie is geïnitieerd, is een factor, die bepaalt of een bepaald systeem afdoend zal werken.
Onderste explosiegrens
Voor een bepaald type explosief stof, verspreid in de lucht als een wolk, is er een goed gedefinieerde minimale hoeveelheid aan stof per volume-eenheid lucht, die maakt of een vlam zich kan voortplanten doorheen de stofwolk of niet. In theorie is het dus mogelijk om de kans op een stofexplosie te elimineren door er voor te zorgen dat de stofconcentratie de onderste explosiegrens nooit overschrijdt.